Vyhledat témata bez odpovědí | Zobrazit aktivní témata Právě je 08 zář 2010, 20:25

Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 13 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2
Nabíječka MYSTERY 
Autor Zpráva
Sergeant First Class
Sergeant First Class

Příspěvek Re: Nabíječka MYSTERY
Tak jsem trochu hledal na internetu, jak vylepšit nabíječku.
Takže první úprava byla změna R7A (z 18kOhm na asi 18,2kOhm) - výstupní napětí. Kompenzaci je potřeba prvně nastavit na nulu a pak polaborovat velikost seriově přidaného rezistoru (nakonec jsem si tam prvně napájel trimr a pak ho změřil a nahradil pevným). Drobný detail pak dorovnat kompenzací (Dec + Start zaráz při zapnutí nabíječky, musí být připojeno nějaké napětí na výstupu, aby bylo možno porovnávat).
Druhá úprava byla v poštelování výstupního proudu. Při 2 A tam teklo ve skutečnosti něco přes 1,85 A, takže to opravila změna R3A, paralelně cca. 120kOhm.
Teď mám obě veličiny přesně podle měřáku metex 3800.

Jinak ty SMD rezistory jsem vykuchal ze starých síťovek a grafik.

Další v pořadí bude doladění balanceru, tj. aby to bylo opravdu přesně 4,20V na každém článku. Pro to si budu muset zajet do GM pro 10MOhm rezistory, které mám v plánu dávat na jeden nebo druhý rezistor děličů napětí na každém článku ... To ale až příště.
Pokusím se také udělat nějaké pořádné fotky ve vysokém rozlišení, aby se to dalo poznat ...

Příloha:
P3060591.JPG
P3060591.JPG [ 55.54 KiB | Zobrazeno 194 krát ]
Příloha:
P3060592.JPG
P3060592.JPG [ 62.98 KiB | Zobrazeno 194 krát ]
Příloha:
P3060593.JPG
P3060593.JPG [ 68.97 KiB | Zobrazeno 194 krát ]

09 bře 2010, 23:23
Sergeant First Class
Sergeant First Class

Teploměr:

Jako teploměr je použit obvod LM35DZ (http://www.gme.cz/cz/lm35dz-p313-909.html) plus nějaký ten káblík a konektůrek (http://www.gme.cz/cz/konpc-spk-3-p840-003.html) a 3 piny do konektoru (http://www.gme.cz/cz/konpc-spk-pi-p840-004.html).
Nevím, kde soudruzi v číně udělali chybu, ale buď to měří teplotu, nebo posílá data do počítače.
Přepíná se to v menu tak, že se zapne nebo vypne to "USB".
Tři piny mají následující význam, počítáno od napájecího konektoru:
1 +5 V
2 data
3 GND
Podle přepnutí v menu je teda na 2 výstup dat (TTL, použito v mojí úpravě pak do konvertoru na RS232) anebo je tam vstup pro teplotu.
Zapojení LM35DZ je v datasheetu, funkce se dá ověřit snadno zapojením napětí 5V, měřákem na prostředním pinu zjistíme teplotu (na rozsahu stejnosměrné napětí).

Takže, jak jsem psal, buď to můžeme hlídat vyčítáním a sledováním dat na počítači anebo zapneme vypnutí nabíječky při dosažení určité teploty.

11 bře 2010, 20:10
Sergeant First Class
Sergeant First Class

Tak zatím jen pár foteček z pokusu donastavit balancér. Podařilo se mi odprásknout jeden operák v tom čtyřnásobném, naštěstí až ten, co měří šestý článek.
Jinak jsem uštípal displej, odpájel ty přecvakané piny, do spodní desky jsem zapájel dutinky a do displeje piny. To celé, aby se dalo snadno dostat k rezistorům, kterýma se nastavují děliče napětí pro jednotlivé články.
K nastavení napětí a proudu stačí jen displej na stávajících pinech troch uhnout, k nastavení napětí prvního a druhého článku ani to ne. Horší je to s 3. až 6. článkem, to musí jít displej pryč.
Jinak jsem ještě zkoušel udělat něco s tím vysokým podsvícení, experiment nepřežil tranzistor, který to podsvícení spíná, ale nahradil jsem ho rezistorem natvrdo, po druhém pokusu je podsvícení tak akorát a klesl také odběr nabíječky jako takové - 5V stabilizátor už se nehřeje tak, jak předtím (nedala se na něm skoro udržet ruka).
Nějaké fotky, zatím nic moc kvalita, musím si půjčit foťák od máti, má tam super makro, tak časem budou lepší fotky i s popisem, co kde změnit, na poštělování kterého napětí.
Příloha:
P3130604.JPG
P3130604.JPG [ 60.23 KiB | Zobrazeno 177 krát ]
Příloha:
P3130605.JPG
P3130605.JPG [ 60.07 KiB | Zobrazeno 177 krát ]

To v pravo je náhrada propojovací destičky (dá se koupit hotová), aby se daly nabíjet např. 3 dvoučlánkové baterie zaráz.

Ten starý teslácký keramický trimr jsem používal k najití správné hodnoty odporu - připojil jsem ho vždy do série se stávajícím a pak nastavil potřebnou hodnotu a následně změřil odpor a snažil se ho poskládat z vybufetěných smd rezistorů ze starých grafik a síťovek. Nakoupení hromady 10M Ohm rezistorů moc dobrý nápad nebyl, paralelní kombinaci jsem nakonec použil jen na první dva články.

14 bře 2010, 21:35
Odpovědět na téma   [ Příspěvků: 13 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2